28 май 2011

30-Movie Challenge

Ако не беше моята пътеводна светлина в блог-пространството Дрин-сан, може би щях да пропусна поредната щафетна идея по идея на Framespotting за подреждане на филми. Редовната употреба на нет-а наистина води до mристрастяване и след като чинно си попълвам книжните спомени с 30-дневното книжно предизвикателство на „Аз чета” във FB, осъзнах, че ще ми е много по-трудно да подредя филмови отговори, при това в един пост. Ето ги – по местата им... Импровизирах малко, нали така правехме в едновремешните „лексикони”?

1. Филм от детството ти„Приказка без край” на Волфганг Петерсен (ооо, Атрею), „Лабиринт” на Джим Хенсън (ах, този Дейвид Бауи) „Почти прекрасно” на Хауърд Дойч (много се ядосвах на Ерик Столц и донякъде се отъждествявах с Мери-Стюарт Мастерсън)...

2. Най-любим филм – е, не! УЖАСЕН въпрос! „Коса” на Милош Форман и „Star Wars: Empire Strikes Back”, режисиран от Ървин Кършнър, ама всъщност – цялата първа тройка на чичо Лукас, не мога да ги разделя!

3. Филм, който те е разплакал – че аз рева постоянно! Така де, просълзявала съм се на страхотни бози... Три филма са много специални в това отношение. „Иисус от Монреал” на Дени Аркан – в момента, в който една мексиканка прогледна с очите на Даниел, след като приятелите му бяха дарили тялото му за трансплантации, избухнах в плач – толкова много символни жестове се съчетаха... „Изкуствен интелект” на Спилбърг – когато малкият герой остава под водата пред статуята на Синята фея, за да повтаря без спир молбата си да стане истинско момче, уплаших всички зрители около себе си. Дори не помня истинския финал на филма – ревах с глас, безутешно... „Коса” – още първия път, когато мама ме заведе да го гледам (вече доооста отдавна), с началото на финалната песен бях съкрушена. И двете плакахме! А когато за последно гледах филма на голям екран, мисля, че поставих рекорд по най-дълго ронени сълзи, ама за това вече съм писала тук...

4. Най-смешният филм, който си гледал – първата ми асоциация беше в посока „най-нелепия” филм и бързо щях да отговоря с „Топ Гън” на Тони Скот (горкото момче Круз, и си вярва!). Ако сe има предвид комедийния аспект – филмите, които са ми сред любимите, притежават и други качества, далеч не са само смешни... Но може би гротеската „Г.О.Р.А.” си струва да я спомена заради екзотичността, нали?!

5. Най-страшният филм, който си гледал – Не гледам страшни филми. Не разбирам този жанр. И все пак бих класирала като страховити „Птиците” и „Психо” на майстора Хичкок.

6. Любим рисуван филм – еее – хм... Преди години бих отговорила без колебание „Аладин”, ‘щото никой не може да стъпи на големия син пръст на Джини – уникален е, пък и препратките към златните години на американските мюзикъли ме пленяват безрезервно! Възхитена бях от „Аниматрицата”, когато излезе на екран, а съвсем скоро гледах с удивление и „Spirited Away” – любимите ми вървят по три, явно!

7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – ама защо трябва да ме интересуват очакванията на другите хора, откъде да знам... Може би епохалния за купоните на моето тийнейджърство „Кънки с остър връх” на Пол Майкъл Глейзър (въпреки, че сега нищо не помня от него!)...

8. Филм с любим актьор„Защо тъгува Гилбърт Грейп” на Ласе Халстрьом с... Джони Деп! А какво ми костваше да избера ЕДИН – и филм, и актьор, просто няма да споделям...

9. Филм с любима актриса„Каквито бяхме” на Сидни Полак с моята много любима жена Барбра Стрейзънд!

10.Филм с актьор, който не понасяш„Кланът Таненбаум” на Уес Андерсън с доста неприятния за мен Оуен „Тъпото парче” Уилсън. Не казвам, че не се старае – просто не му се получават нещата... Брат му Люк е поне 5 пъти по-талантлив от него (и не толкова пре-експлоатиран)!

11. Филм с актриса, която не понасяш„Да бъдеш Джон Малкович” на Спайк Джоунзи – гениален филм и въпреки непоносимостта ми към Камерън Диас, не мога да не призная, че се справя страхотно със задачата си.

12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика„Коса”, „Лунатици” на Норман Джуисън, „Когато Хари срещна Сали” на Роб Райнър.

13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм„Титаник” на Камерън – този филм да е един от трите в историята на Американската академия, на които са им присъдени по 11 златни статуетки, е меко казано глупаво...

14. Най-скучният филм, който си гледал„Една омъжена жена” на Годар.

15. Филм, който никога не искаш да гледаш – Не се заричам за нищо!

16. Филм, който така и не успя да догледаш„Диво сърце” на Дейвид Линч, и нямам и желание - скучен ми е...

17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – Не ми харесва въпроса! Нима може един филм да се характеризира само като „тъжен”, и всъщност не е?!...

18. Филм, който смяташ, че е надценен – ооо, слава богу, че ми е пресен – „Дървото на живота” на Терънс Малик!

19. Филм, който смяташ, че е подценен – отново три филма, при това на един и същи режисьор – Тери „Гениалния” Гилиъм – „Бразилия”, „Кралят на рибарите” и „12 маймуни”.

20. Филм, който описва характера ти – не е филм, герои са – Сали (вж.№12) и Хан Соло, хахаха!

21. Филм, който си гледал безброй пъти – отговорът е идентичен с този на №2 + №12 (айде стига, де!)

22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – Не се срамувам от вкуса си!

23. Филм с любим саундтрак„Иисус Христос Суперзвезда” на Норман Джуисън – знам го наизуст (още един филм към отговора на №12, хаха!)

24. Любим филм, правен по книга – амиии, след дълги пътешествия в спомените ми, реших да поставя тук телевизионната адаптация на ВВС „Гордост и предразсъдъци” от 1995 година, „Ромео и Жулиета” на Дзефирели и „Опасни връзки” на Стивън Фриърс.

25. Любима романтична история във филм„Може би любов” на Питър Чан – много неочаквана и прекрасна история.

26. Най-ужасният филм, препоръчан от приятел – Не съм злопаметна. Не помня такъв!

27. Филм с най-добър туист – дали е най-добър не знам, но тук отговорът ми би бил „Психо” на Хичкок. Може би не се замислям достатъчно върху тази част от драматургията, задължителна за някои сюжети. Всъщност може би гледам кино много повърхностно, мухахаха!

28. Филм, който не разбираш – цели жанрове не разбирам! Филмите на ужасите, вампирската тема и зомби-уклоните са ми изключително далечни и мнооого изкуствени – ха, познавам един-двама киномани, които биха спорили горещо на тази тема, ама не виждам смисъл. Киното е като самия живот – всеки има право на вкус, а демокрацията е измислена преди хилядолетия...

29. Най-красив филм„Герой” на Джан Имоу – безапелационно!

30. Любим стар филм – еее, толкова са мнооого... ще си избера „Великият диктатор” на Чаплин, „Пея под дъжда” на Стенли Донън и Джин Кели и „Някои го предпочитат горещо” на Били Уайлдър.

Е, филмите не се оказаха 30, но пък се надявам да ви е било интересно :)
Ето и отговорите на други кино-маниаци

Дринов
Нели
Иво
Никс
Влади Неколов
Карим
Ностромо (по-добре късно...)

Нали е излишно уточнението, че във "веригата" се включва всеки, който пожелае... :)