01 юни 2012

Книжно-пролетно разлистване


Знаех си, знаех си аз...
И се бях подготвила - с леко "вазиране" от трудовия процес и предварително взет аванс...
Вчерашният ден предполагаше малко повече внимание към пролетното книжно царство - така ми подсказа интуицията, а аз съм свикнала да я слушам...

И добре, че попаднах първо - от ляво на дясно - на щанда на Издателство "Изток-Запад". Така е - признавам си пристрастията, ама от доста време слушам за Макс Брукс и "Z-та световна война" и беше крайно време да я притежавам, при това - последната с твърди корици от вчерашната партида на щанда на Блажев ;) Благодарност на домакина!

Разбира се, понеже вече бях харизала новогодишно предишното придобито копие на "Псевдонауката" на Бен Голдейкър (и четох ли-четох за тази книга!), попълних липсата му в личната библиотека, с надеждата да му дойде времето да я прочета (много се излагам, знам, ама не ме е срам чак толкова, колкото може да се очаква!)

В десния горен ъгъл на щанда забелязах "Дзен поезия от Корея", която не  е нова, ала ми беше убягнала - и веднага допълни хайку-пристрастията ми, споделени вече през есента...

На провокативния въпрос "Кажи, препоръчай ми нещо?", Блажев просто грейна и ми поднесе две сериозни предизвикателства - Даниъл Пинк и неговото "Изцяло ново мислене" (на среща с концептуалната епоха...) и Стивън Джонсън с разкази за това "Как се раждат добрите идеи" (ще погледна и тук, преди да стартирам четенето). Зная само, че нямам идея кога ще споделя впечатленията си, но обещавам да го сторя - най-малкото защото ми бяха предложени с толкова искрена радост :)

И да - днес отново се изкуших панаирно, като от същия магнитно-притегателен щанд отнесох "100 хайку" на един от най-най-най-прочутите поети Мацуо Башьо - о, сладост, о!

Вчерашната ми книжна "хайка" продължи най-вече с озъртане и пълнене на погледа, като на щанда на Издателство "Ciela" се сдобих с новия сборник на Парушев - "Смъртта не е за всеки" (и вече доста отдавнашния му "Project Gigamono", който ми беше убягнал по тъч-линията).

Издателство "Пан" ме зарадва с "Патиланци" на Ран Босилек (с по-стилна корица) - първоюнски подарък за вече голяяямата ми племенница София, а днес взех и един многоцветен албум с рисунки и звуците на джунглата, защото чувствителният й брат Божидар не може да остане без подарък от леля си ;)

И - най-любимото ми - от щанда на издателска къща "Вузев" се сдобих с гореща, буквално на малко повече от 24 часа, "Шапка пълна с небе" на неповторимия Тери!!!
Моля, някой да ме изрита яко по носа,
 за да спра да се хиля широко!!!

Ето това е едно от познатите ми определения за щастие
(освен съня, летенето със самолет, секса, шоколада, сладоледа, кафето, киното и бирата - в този, обратен и разбъркан ред също става)!!!

Благородно разрешавам да ми се завижда :)))