04 декември 2012

Книгите, Книгите...

Ограничително е някак си.
И много полезно.
От логистично-организационно-финансова гледна точка.
Да има "Книговодител" за книжния панаир.

Та, както вече споделих с други книгоМаниакалници - in Блажев we trust, вдъхновително-разумно да преведе четящите покрай възможните капани за поглъщане на средства. И тази година щандовете са много, и тази година изкушенията са навсякъде из НДК-то на културата, обаче имаш ли си листче със заглавия - шансът да се колебаеш "ами това?!" се свежда до... малък процент. А разходите - до около 100 лЪва.

Ето как изглежда кътчето на страхотно симпатичните MBG books, при които мернах интригуващи неща, ала си наложих да не се застоявам дълго, за да не се изкуша...И ето обобщението на следобедния ми набег в първия книжно-панаирен зимен ден на 2012:

- две книжки от поредицата "Казвам се..." на "Кибеа" - Марко Поло (ех, какъв пътешественик!) и Алберт Айнщайн (ех, какъв учен!), както и две книжки-албуми от поредицата "Искам да знам" - за рицарите и ИНДИАНЦИТЕ - всички те ще са подарък за двама от кръщелниците ми, които може и да ми се мръщят, но ще продължавам да им купувам книги, докато... пораснат сами да си ги купуват!

- "Приказка без край" на Михаел Енде от щанда на "Дамян Янков" - прекрасен подарък за една от малките ми кръщелници, която (също като мен!) е влюбена във филма (и Атрею) :)

- "Облакът атлас" на Дейвид Мичъл ("Прозорец") - и не смятам да гледам филма, засега!

- "Жестокото присъствие на времето" на Дженифър Игън (millenium) - според сп. "Time" това е нова класика в американската литература, но това го прочетох после, на гърба на книгата, а си я купих заради Изричната Препоръка на Книголандеца.

- "Черно мляко" на Елиф Шафак ("Егмонт") - специален подарък за много специален човек - моята любима леля, която много хареса две от предишните книги на тази дама.

- "Възвишение" на Милен Русков ("Жанет 45") - вдъхновяващи думи прочетох за тази книга и мисля, че ще бъде достоен подарък за моята мила приятелка Боби (след като съм й кума, си позволявам да давам "насоки", поне за четене :) ), а в събота може да се опитам да й взема и автограф от автора, който ще бъде гост на щанда на издателството, както мило ме информираха. Благодаря!
Ей така гледа Блажев, когато в полезрението му попадне "книгоман" :)
Финализирането на обиколката оставих за щанда на "Изток-Запад", защото си знам, че там ще се задържа/заговоря повече :)
И този път го снимах, за да не се чудя откъде да намеря актуална визия!
И този път си купих само (!) две книги:


- "Затворникът на Рая" на Карлос Руис Сафон ("Изток-Запад") - разбира се, че съм я чела - изядох я за отрицателно време и разбира се, че я купих отново за подарък, защото си имам и един много добър приятел Иво, на когото съм кума, та мисля, че ще му допадне...


- "Вампирът Лестат" на Ан Райс ("Изток-Запад"): "роман в превод на Комата" е абсолютно достатъчно, за да съм сигурна, че ще си го купя! Бонус се оказаха "въздишките" по текста на високото момче-специалист, което включи книгата сред 13-те избрани и препоръчителни - е, как да кажеш "не"?


Има какво още да се желае - "Битие" на Дейвид Брин, "Нов Патрул" на Лукяненко и "Градът и градът" на Чайна Миевил, но... до края на панаира има още пет дни - всичко може да се случи, нали? Поздрав за всички четящи и пишещи хора :)


p.s. Вече официално ми предстои финансов крах - "Джон Ленън - Писма" (които не съм видяла на щанда на Ciela и горко се разкайвам!), "Зной и прах" на Рут Прауър Джабвала и „Вселена от нищото” на Лорънс М. Краус, и... и... а, и третата част от "Сага за Империята" на Реймънд Фийст... Не се живее така! :)

p.p.s. Имаме "включване" с обобщение от обиколката и на Dah Lammoth - с интересни книги се е сдобил, и отново е пуснал видеото Knignam Style!!! - един вид, да си го има архивирано в блога ли, що ли... :D ;)