08 март 2007

Толкова бързо ли минават 30 години? За “Star Wars” – с много обич!


Предупреждение – този текст не се препоръчва за “обсебените” и за “маниаците” на тема “Star Wars”, той е по-скоро носталгично-информационно припомняне на факти и любопитни подробности за всички скромни почитатели, които харесват безумно този филм!

Помните ли кога за пръв път сте го гледали? Аз бях в трети или четвърти клас, отидохме с приятелката ми в кино “Красно село” и бяхме поразени! След това всеки ден крънкахме стотинки от наште, за да ходим пак, и пак... После си разменяхме лепенки с момчетата, показвахме си играчки – страшен лукс беше някой да се сдобие с тях; хвалехме се един на друг кой какво знае – “ще бъдат всъщност три трилогии, ама защо това е четвърта част, сигурно за да е по-загадъчно, и този Хан е направо убийствен, а как се казваха изстребителите, дето при атака заемат позиция Х на крилете?”...

Колко отдавна беше това! Поколението, което днес ходи на училище, може би гледа с насмешка на такива спомени. Израснали са с високоскоростен интернет, DVD-плейъри и PlayStation конзоли, с мобилни телефони и какво ли още не, затова не могат да разберат възторга, който ни обземаше нас – връстниците на “Star Wars”, когато гледахме приключенията в онази “далечна галактика” от дървените столове на кварталното кино. Тогава не знаехме, че това е първият филм, надвишил 300 милиона долара приходи и прожектиран с Dolby surround стерео звук. Не знаехме също, че преди да завърши “Нова надежда” Джордж Лукас влиза в болница от изтощение и пренапрежение; че 20 Century Fox са спасени от банкрут благодарение на филма, и че до 1977 г. студиото е имало най-много 37 милиона долара годишна печалба, а след премиерата на “Star Wars” завършват годината със 79 милиона!

Докато чакахме продължението, дори не сме подозирали, че за 6 месеца първият филм от оригиналната трилогия е детронирал “Челюсти” като шампион в световния боксофис и е държал първото място чак до появата на “Титаник”! През премиерната седмица след 25 май 1977 г. “Star Wars” печели малко повече от милион и половина на по-малко от 40 екрана в Щатите. 20 години по-късно Специалното издание е показано в 2 хиляди кина и за една седмица приходите са повече от 36 милиона долара! 30 години след премиерата “Star Wars” притежава все същата притегателна сила и очарование – със сигурност не само в нашите очи, очите на феновете! Тайната вероятно се крие в простичката история, разраснала се от 14 странички (1973 г.) на 200 до началото на снимките.

Първият герой, създаден от Лукас, е Дарт Вейдър. Слава богу, че Хан Соло не е зелено извънземно същество (според първоначална идея), и че Харисън Форд толкова добре партнирал на другите за екранните тестове (кастинг с камера), че Лукас внезапно осъзнал как пред него седи героят му. Добре, че Люк не е момиче, нито пък джудже или 60-годишен генерал, и че не се казва Старкилър, а Скайуокър – някак по-приключенски звучи... Питър Мейхю “спечелва” козината на Чюбака само като се изправя при влизането на Джордж Лукас в стаята за кастинг – височината му е наистина впечатляваща.

На атлетичния Дейвид Проус се паднало да носи черната каска. Актьорът все още говори с обида за факта, че гласът не е неговият, а на Джеймс Ърл Джоунс, но всички сме сигурни, че ако Вейдър не говореше така – тежко и безкомпромисно, героят нямаше да бъде същият. Много са спънките по пътя на “Star Wars” към екрана – известно е, че Лукас много трудно намира студио, което да застане финансово зад проекта. Universal и United Artists отказват, защото “хората няма да искат да гледат филма”! 20 Century Fox влагат в шантавата фантастична история за извънземни и пътешествия в космоса 8 милиона долара, после дават още 3 милиона. Впоследствие Джордж Лукас подписва такъв договор за процент в съпътстващата развлекателна индустрия (т.нар. “мърчандайзинг” – игри, играчки и пр.), че неочаквано гигантските печалби го правят реално независим продуцент! Но преди това се случва какво ли не - още на първия ден от снимките в Тунис се разразява най-голямата дъждовна буря за последните 50 години; пясъчна буря разрушава част от снимачните площадки (същото сполетява Лукас и по време на снимките на “Епизод І - Невидима заплаха”); режисьорът е помолен да премести превозното средство на джавасите по-далече от тунизийско-либийската граница. Заради напрежението и проблемите, заради факта, че основна част от създаването на филма е организирано в огромните студия “Елстрий” в Англия, Джордж Лукас е изключително напрегнат. Според Марк Хамил изглеждал така, сякаш всеки момент ще избухне в сълзи, а Харисън Форд обръща внимание на това, че Лукас е нетърпелив – това, което трябва да се случи, вече е написано, значи актьорите сами трябва да го разберат и да действат! Дори и Кари Фишер признава, че Лукас е доста некомуникативен – след дублите използва само насоки като “по-бързо”, “по-силно”, “по-интензивно”. Когато за кратко изгубил гласа си по време на снимки, екипът му осигурил дъска, на която пишело тези три думи! През цялото време “младото поколение” актьори (основно Хамил и Фишер) се опитва да поддържа духа на снимачната площадка с шеги, присъщи на всички тинейджъри...

След като всичко е построено, Лукас обикаля навсякъде и прави така, че да изглежда вече употребявано, естествено захабено, овалва R2-D2 в прахоляк, поочуква го; корабите на бунтовниците, които се подготвят за битка, са мръсни, зареждат ги с гориво, обърнато е внимание на толкова много неща, които правят филма “РЕАЛЕН”.

Това е една от тайните му – детайли, които неволно забелязваш и те впечатляват; елементи от разказа, които приземяват историята и я доближават до зрителите. Само за сравнение си спомнете корабите, в които се “крие” малкия Анакин Скайуокър (а после и подкарва, за да взриви контролната станция на дроидите на Търговската федерация) – лъскав, бляскав, току-що компютърно-генериран! Докато се снима “Star Wars”, в специално създаденото от Лукас студио “Industrial Light and Magic” в Щатите цари хаос. То не прилича на днешното ранчо “Скайуокър” - работилниците за макетите и площадките за снимки с тях се намират в обикновени хангари; хората в тях са млади, ентусиазирани – точно като Лукас, и работят денонощно. За тях филмът е предизвикателство, за което са мечтали! Почти 5 от 11-те милиона бюджет са използвани за създаването на специални ефекти, които не са правени дотогава. Поставя се началото на индустрия, на която киното дължи огромна част от развитието си в края на 20 век. Неслучайно това е единственият филм от сагата на Лукас, номиниран за “Оскар” в категорията “най-добър филм”!

И той наистина е най-популярното космическо приключение на всички времена. Защото в него има прекрасна история – за доброто и злото, за това как да направим верният избор, как да пораснем. Лукас е невероятно визуален режисьор – на екрана се появява всичко онова, което вече е оживяло във въображението му. Със “Star Wars” той промени начина, по който се гледа и се прави кино и реализира най-съкровената си мечта – създаде свят, който всички обичат.

p.s. ето и два мои любими епизода от най-добрия филм на поредицата - "Империята отвръща на удара"! :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар